BTW te laat betaald, wat zijn de gevolgen?

De meeste ondernemers moeten ieder kwartaal btw aangifte doen. De aangifte moet uiterlijk 30 dagen na afloop van het kwartaal betaald worden. Voorbeeld: de deadline voor de btw aangifte over het eerste kwartaal van 2020 is 30 april 23:59. Toch vergeten ondernemers regelmatig hun btw aangifte in te dienen of de btw wordt te laat betaald.

Geen of te laat btw aangifte gedaan

Ben je vergeten om de btw aangifte te doen? Dan krijg je te maken met “aangifteverzuim”. De belastingdienst geeft je een coulancetermijn van 7 dagen om alsnog je btw aangifte in te dienen en te betalen. Doe je dit niet, dan krijg je een boete van €65.

Btw te laat betaald

De belastingdienst heeft strikte regels als het op betalingen aankomt, te laat is te laat. Na de uiterste betaaldatum begint de coulancetermijn van 7 kalenderdagen.

Je betaald binnen de coulancetermijn

Hier zijn 2 mogelijkheden. Heb je de vorige btw aangifte op tijd ingediend en betaald? Dan krijg je alleen een verzuimmededeling.

Heb je de vorige btw aangifte ook te laat of niet volledig betaald? Dan krijg je een betaalverzuimboete van 3% over het te laat betaalde btw bedrag. Hier geldt een minimum van €50 en een maximum van €5278

Je betaald na de coulancetermijn

Als je de btw aangifte na de coulancetermijn betaald krijg je een verzuimboete van 3% over het te laat betaalde bedrag. Hierbij geldt een minimum van €50 en een maximum van €5278.

3 tips om belastingboetes te voorkomen

Hieronder vind je 3 tips om te voorkomen dat je een boete of andere naheffingstoeslag krijg door de btw te laat te betalen.

SMS-alert

De belastingdienst heeft een speciale app ontwikkeld om er voor te zorgen dat ondernemers herinnert worden om de btw aangifte op tijd te betalen. De app is geschikt voor Android en iOS. Deze app kan herinneringen sturen, tijd reserveren in je agenda, betalingskenmerken opzoeken en alle aangiftedatums van dit jaar op een rij zetten.

Altijd btw aangifte doen

Het is belangrijk om te weten dat je altijd btw aangifte moet doen, ook als er geen omzet is. Kijk bij de belastingdienst of je in aanmerking komt voor de kleine ondernemersregeling en krijg uitstel van je btw aangiftes.

Verwerktijd bank

Heb je geen ING? Let dan op de verwerktijd van de bank. Betalingen gaan steeds sneller, maar gaat het om een overboeking tussen twee verschillende banken dan kan de verwerkingstijd langer duren dan normaal, zeker buiten kantooruren en op feestdagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *