In een handomdraai je DSO berekenen

Hebben jouw klanten verschillende betaaltermijnen en is het niet duidelijk na hoeveel dagen een factuur écht betaald wordt? Door je DSO te berekenen weet je precies na hoeveel dagen een klant gemiddeld betaald.

Wat is DSO

DSO is een afkorting van Days Sales Outstanding, oftewel Dagen Saldo Ouderdom. DSO staat voor het gemiddeld aantal dagen dat het duurt voordat een factuur betaald wordt na het leveren van de dienst of product.

Wat is een goede DSO

Hoe lager de DSO van jouw bedrijf is, hoe beter. Dat betekent dat klanten snel betalen. Een hoge DSO kan meerdere oorzaken hebben. Facturen worden niet op tijd verstuurd door een slechte debiteurenbeheer. Je klanten hanteren een lange betaaltermijn of er hangt een dispuut aan de factuur.

DSO berekenen

Er zijn verschillende manieren om de DSO te berekenen. De meest gebruikte manier is om jouw openstaande facturen aan het einde van de maand (je debiteurensaldo) te delen door jouw maandomzet. Als volgt vermenigvuldig je dat bedrag met 30. De uitkomst is de gemiddelde betaaltermijn in dagen van jouw klanten.

Wil je je DSO over een heel boekjaar berekenen? Dit bereken je door jouw openstaande facturen aan het eind van het jaar te delen door de jaaromzet. Vermenigvuldig dit bedrag vervolgens met 365. De uitkomst is de gemiddelde betaaltermijn in dagen.

Voorbeeld DSO berekenen

De openstaande facturen aan het eind van de maand is 10.000 euro. Je maandomzet heeft een waarde van 17.500 euro

10.000 euro / 17.500 x 30 = 17 dagen

De openstaande facturen aan het eind van het jaar is 20.000 euro. Je jaaromzet bedraagt 100.000

20.000 / 100.000 x 365 = 73 dagen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *