Wat zijn de factuureisen en voorkom fouten

Het versturen van facturen is waarschijnlijk het leukste onderdeel van je administratie. Echter is het erg belangrijk om te weten wat de factuureisen zijn voor het versturen van een correcte factuur.

Een factuur is erg belangrijk bij de heffing van omzetbelasting. Als jouw factuur niet aan de factuureisen voldoet bestaat de kans dat je klant of opdrachtgever geen recht heeft op btw aftrek.

Verplichtingen

Je bent verplicht om een factuur te sturen voor alle geleverde goederen en diensten aan ondernemers. De factuur moet uiterlijk verzonden worden op de 15e dag van de maand die volgt op de maand waarin je hebt geleverd. In de factuur vermeldt je in ieder geval de verplichte gegevens.

Factuureisen

 • Je bedrijfsnaam en adres

Je vermeld de juridische naam van de onderneming. Je vermeld het volledige adres waar jouw bedrijf feitelijk gevestigd is volgens de inschrijving van de KvK. Vermelding van alleen het postbusnummer is dus niet voldoende.

 • De volledige naam en adres van de klant

Vermeld de volledige bedrijfsnaam en adresgegevens van de klant. Indien mogelijk vermeld je de naam van de desbetreffende persoon waaraan de factuur gericht is.

 • Je btw-nummer en kvk inschrijfnummer

Een btw-nummer krijg je automatisch van de belastingdienst nadat je je onderneming hebt ingeschreven bij de KvK. De KvK nummer is het inschrijfnummer van je onderneming in de handelsregister van de Kvk.

 • De datum waarop de factuur is gemaakt

Hier vermeld je de datum waarop je de factuur maakt, niet de datum waarop je de diensten/goederen hebt geleverd.

 • Een opvolgend factuurnummer

Op elk factuur moet een uniek en opvolgend factuurnummer staan. Een opvolgende factuurnummering is verplicht volgens de belastingdienst.

 • Een omschrijving van de goederen of diensten die je geleverd hebt.

Een gedetailleerde factuuromschrijving is verplicht. Je vermeld in ieder geval: De aard, de hoeveelheid en de eenheidsprijs van de goederen. Bij levering van diensten vermeld je: De aard, de datum, de duurtijd en het uurtarief.

 • De hoeveelheid van het aantal geleverde goederen of diensten

Hier vermeld je de eenheidsprijs en de totale prijs van de geleverde goederen/leveren.

 • De datum waarop de goederen of diensten geleverd zijn

Dit is de precieze datum waarop je de goederen/diensten geleverd hebt. De datum kan dus afwijken van de factuurdatum.

 • Het totaal bedrag exclusief btw

Vermeld hier het totaalbedrag exclusief het btw bedrag.

 • Het btw tarief.

Vermeld hier het btw tarief. Bijvoorbeeld: 21% 

 • Het btw bedrag

Hier vermeld je het uiteindelijke btw bedrag wat je in rekening brengt. 

Hoe maak je een factuur?

Hoewel er bepaalde factuureisen zijn aan het opstellen van een factuur, is het geheel aan jezelf hoe je de factuur wilt opmaken. Er zijn bij de belastingdienst geen regels om een bepaald software of layout te gebruiken.

Mijn voorkeur gaat uit naar een boekhoudprogramma. Bij een boekhoudprogramma is een groot deel al geautomatiseerd. Zo kom je nooit in de knoei met bijvoorbeeld een opvolgende factuurnummering, dit verkleint de kans op fouten en problemen bij de belastingdienst. Tevens bespaard dit ook extra tijd en werk doordat er minder handmatige acties nodig zijn.

e-boekhouden

Gratis voor alle starters: Maak en verstuur je facturen gemakkelijk en snel in eigen huisstijl. Klanten kunnen gelijk via IDEAL betalen.

factuureisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *