Geld schenken zonder belasting te betalen?

In Nederland wordt onder andere belasting geheven op: loon, vermogen en motorrijtuigen. Maar hoe zit dat als je geld schenkt aan je kind of vrienden en kan je geld schenken zonder belasting te betalen?

Wat is een schenking?

Een schenking is een overeenkomst zonder dat daar een tegenprestatie tegenover staat. Je geeft bijvoorbeeld een goede vriend een geldbedrag zonder dat je daar iets voor terug verwacht.

Geld schenken zonder belasting te betalen

Wil je iemand geld schenken? Dan betaald de ontvanger schenkbelasting boven een bepaald bedrag. Hoeveel geld je mag schenken zonder belasting te betalen ligt aan je relatie met de ontvanger. Kinderen mag je bijvoorbeeld meer belastingvrij schenken dan bijvoorbeeld je buurman of zus.

Belastingvrij schenken

Schenk je een bedrag aan iemand anders dan je kinderen? Dan kan je iemand €2.208 belastingvrij schenken per jaar. Het maakt niet uit aan wie of hoeveel mensen je €2.208 schenkt, de ontvanger betaald dan geen schenkbelasting en hoeft geen aangifte te doen.

Belastingvrij schenken aan je kind

Wil je geld schenken aan je kind, pleegkind of stiefkind? Dan kan je tot een bedrag van €5.515 belastingvrij schenken per jaar. De belastingdienst ziet ouders als 1 schenker, ook als ze zijn gescheiden. 

Kinderen kunnen onder bepaalde voorwaarden eenmalig een verhoogde schenking van €26.457 ontvangen van hun ouders, dit bedrag is vrij te besteden door de ontvanger. Ook kunnen kinderen eenmalig een schenking van €55.114 ontvangen voor een dure studie of een schenking van €103.643 voor een eigen koopwoning.

Stel dat je de vrijstelling van €55.114 gebruikt voor de kosten van een studie, dan mag je niet nog eens kiezen voor de schenkvrijstelling van €26.457 of het bedrag voor een koophuis. Je mag één keer in je leven één van deze vrijstellingen kiezen.

Schenkbelasting berekenen

De belastingdienst heeft een rekenmodel ontworpen om de schenkbelasting te berekenen. Kom er in een paar vragen achter of je schenkbelasting moet betalen, en hoeveel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *