Wijziging kleine ondernemersregeling 2020

Betaalde jij als ondernemer minder dan € 1.883 per jaar aan omzetbelasting? Dan kon je tot 2020 gebruik maken van de kleine ondernemersregeling. Vanaf 1 januari 2020 is er een nieuwe kleine ondernemersregeling

Wat is de kleine ondernemersregeling?

De kleine ondernemersregeling, afgekort KOR is bedoelt voor ondernemers die weinig omzet maken. Zo hoeven zij minder of geen btw af te dragen. Grote bedrijven met veel omzet kunnen hier geen gebruik van maken, vandaar de naam kleine ondernemersregeling.

Wijziging kleine ondernemersregeling 2020

Als jij je aanmeldt voor de nieuwe kleine ondernemersregeling in 2020 ben je vrijgesteld van de btw-aangifte. Dit betekent dat je geen btw in rekening brengt bij je klanten en hierdoor ook geen btw op de factuur vermeldt. Uiteindelijk draag je dus geen btw af. 

Het sturen van facturen voor de btw is hierdoor ook niet meer verplicht. Wil je toch graag facturen versturen? Meldt dan op de factuur dat je bent vrijgesteld voor de btw.

Doordat je bent vrijgesteld van de btw-aangifte kan je ook geen investeringen en zakelijke kosten aftrekken. Je moet minimaal voor 3 jaar meedoen aan de nieuwe kleine ondernemersregeling of totdat je jaaromzet boven de € 20.000 komt. Je kan dus niet tussentijds stoppen om de btw van een grote zakelijke investering terug te vragen.

Voorwaarden nieuwe kleine ondernemersregeling 2020

Er zijn 2 voorwaarden om mee te kunnen doen met de nieuwe regeling. Als eerste moet je zoals vanzelfsprekend een onderneming hebben. Je moet gevestigd zijn in Nederland en je omzet is niet hoger dan € 20.000 per kalenderjaar.

Bij de huidige kleine ondernemersregeling mogen alleen natuurpersonen gebruik maken van de regeling zoals, een eenmanszaak, vof en maatschap. Bij de nieuwe regeling mogen ook rechtspersonen zoals, een besloten vennootschap, stichting of vereniging meedoen.

Aanmelden nieuwe regeling

Wil jij per 1 januari 2020 meedoen aan de nieuwe KOR? Dan moest je je uiterlijk voor 20 november 2019 aanmelden bij de belastingdienst via het aanmeldformulier. Wil je later in het jaar meedoen? Houdt er dan rekening mee dat re 4 week nodig is om de aanvraag te verwerken.

Heb jij op 31 december 2019 een ontheffing voor je administratieve verplichtingen? Dan doe je automatisch mee met de nieuwe kleine ondernemersregeling in 2020. Je kan je deelname op elk moment beëindigen, echter betekent dit wel dat je voor de eerst komende 3 jaar je niet meer opnieuw kunt aanmelden.

KOR vergeten voorgaande jaren

Heb jij je laatste btw-aangifte van 2019 al verzonden of ben je bij de voorgaande jaren vergeten de kleine ondernemersregeling toe te passen? Dan kan je de btw-aangifte corrigeren met het formulier suppletie omzetbelasting. Dit formulier vind je via inloggen voor ondernemers bij overige formulieren. Je kan de btw-aangifte tot 5 jaar terug corrigeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *