Schijnzelfstandigheid zzp’er

Loop jij risico op schijnzelfstandigheid als zzp’er? Ook al werk je al jaren als zzp’er, toch kan de belastingdienst jouw relatie met je opdrachtgever beschouwen als een dienstverband. Op dat moment ben je schijnzelfstandig.

Wat is schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid betekent dat iemand als zzp’er werkt voor een opdrachtgever, terwijl er in werkelijkheid sprake is van een arbeidsovereenkomst. Je kunt dit zelf controleren of jouw opdracht niet per ongeluk een dienstverband is geworden.

Ben je in loondienst?

Schijnzelfstandigheid als zzp’er wil je graag voorkomen. Volgens de belastingdienst ben je in loondienst als je voldoet aan de volgende 3 voorwaarden:

  • Je bent verplicht de werkzaamheden zelf uit te voeren
  • Er is een gezagsverhouding. De opdrachtgever bepaalt hoe jij de opdrachten uitvoert en legt instructies/aanwijzingen op
  • Je krijgt loon uitbetaald

Kan je de bovenstaande vragen met “ja” beantwoorden? Dan is er sprake van een dienstverband en moet de opdrachtgever loonheffingen inhouden. In loondienst werken als zzp’er heeft ook voor jou gevolgen, denk hierbij aan het verliezen van fiscale voordelen zoals starters- en zelfstandigenaftrek.

Ben je zelfstandig ondernemer?

Als zelfstandig ondernemer bepaal jij zelf hoe je werkt, welke opdrachten je aanneemt en je bepaalt je eigen uurtarief. De belastingdienst kijkt naar de volgende aspecten om te bepalen of jij zelfstandig ondernemer bent:

  • Moet jij zelf je opdrachten uitvoeren of mag je zonder toestemming een vervanger sturen?
  • Loop je ondernemersrisico?
  • Werk je voor meerdere opdrachtgevers?

Volgens de belastingdienst moet je dus meerdere opdrachtgevers hebben om te voldoen aan de eisen voor zelfstandig ondernemer. Veel mensen hebben de misvatting dat je verplicht minimaal 3 opdrachtgevers per jaar nodig hebt om te voldoen aan de eisen van de belastingdienst.

Echter stelt de belastingdienst geen eisen voor het aantal opdrachtgevers wat je moet hebben, ze verlangen alleen dat je meerdere opdrachtgevers hebt.

De belastinginspecteur mag deze regel zelf interpreteren. De ene inspecteur vind 2 opdrachtgevers per jaar genoeg en de andere 4 opdrachtgevers per jaar. Als je als zzp’er maar 1 opdrachtgever per jaar hebt kan de belastingdienst dit beschouwen als loondienst.

De praktijk leert ons dat er wel een aantal richtlijnen zijn waar je je aan kunt houden om geen problemen te krijgen. Minimaal 3 opdrachtgever per jaar, waarbij je maximaal 70% van je werkbare tijd bij 1 opdrachtgever werkt. Dit betekent dat je prima 70% van je werkbare tijd bij 1 opdrachtgever kunt werken, als je de overige 30% van je werkbare tijd maar netjes verdeelt over de andere 2 opdrachtgevers.

Krijg jij meerdere opdrachten van een tussenbureau? Dan moet je er goed op letten dat je zowel met het tussenbureau als met de eindklant een contract hebt. Heb je alleen een contract met je tussenbureau? Dan telt de tussenbureau als opdrachtgever. Heb je ook een contract met je eindklanten? Dan zijn de eindklanten je opdrachtgevers.

Gevolgen schijnzelfstandigheid zzp’er belastingdienst

Blijk jij na controle als zzp’er toch schijnzelfstandig te zijn voor de belastingdienst? Dan zijn er gevolgen voor zowel jou als je opdrachtgever. Je kan de fiscale voordelen verliezen waar je als ondernemer recht op hebt. Verder kan je een correctieverplichting en/of naheffingsaanslag krijgen.

De opdrachtgever moet enkele loonheffingen inhouden en/of betalen, zoals loonheffing, werknemersverzekeringen en de inkomens afhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet.

Wet DBA

In 2016 is de wet DBA ingevoerd. Hierin wordt de relatie tussen zzp’er en opdrachtgever omschreven, met het doel om schijnzelfstandigheid te voorkomen. De wet DBA is de vervanger van de VAR verklaring. Tot 2016 konden zelfstandigen met de VAR verklaring bewijzen zelfstandig ondernemer te zijn.

Ondanks dat de wet DBA nog maar kort geleden is ingevoerd, is de wet sinds 1 januari 2020 uitgesteld tot in ieder geval 1 januari 2021. De belastingdienst zal tot die tijd geen boetes of naheffingen opleggen aan zzp’er of opdrachtgevers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *