Versoepeling urencriterium 2020

Ben jij ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan kan je in aanmerking komen voor bepaalde aftrekposten, zoals de ondernemersaftrek. Voor sommige aftrekposten moet je voldoen aan het urencriterium. Uit jouw boekhouding moet blijken of jij voldoet aan het urencriterium in 2020, maar welke uren tellen wel of niet mee?

Wat is het urencriterium?

Om als zzp’er in aanmerking te komen voor bepaalde soorten ondernemersaftrek moet je voldoen aan het urencriterium. Door gebruik te maken van de ondernemersaftrek verlaag je jouw belastbaar inkomen.

Om aan het urencriterium van 2020 te voldoen moet je minstens 1225 uur per kalenderjaar aan je bedrijf werken. Begin je op 1 juni met je onderneming? Ook dan moet je dat jaar 1225 uur aan je bedrijf werken om aan de criterium te voldoen.

Werk je deels in loondienst en deels als zzp’er? Dan moet je meer dan 50% van je werktijd besteden aan je onderneming. Was je één van de voorgaande 5 jaren geen zzp’er? Dan hoef je niet aan deze voorwaarde te voldoen.

Verlaagd urencriterium

Je hebt geen recht op een versoepeling van het urencriterium wanneer er sprake is van ziekte, lange vakanties of arbeidsongeschiktheid. Echter is er wel een uitzondering waarbij je recht kan krijgen op een versoepeling oftewel verlaagd urencriterium.

Een verlaagd urencriterium is onder andere voor ondernemers die starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bij een verlaagd urencriterium moet je minimaal 800 uur per kalenderjaar werken aan je bedrijf.

Een andere uitzondering is zwangerschapsverlof. De weken voor en na je bevalling waarin je niet hebt gewerkt mag je toch meetellen voor het urencriterium. Met een maximum van 16 weken.

Directe en indirecte uren

Alle uren die je besteedt aan je onderneming tellen mee voor het urencriterium. Dit zijn dus niet alleen de directe uren maar ook de indirecte uren die je besteed aan je onderneming.

Directe uren zijn uren die je in rekening brengt bij je klanten. Indirecte uren zijn uren die je wel voor je onderneming maakt, maar niet in rekening brengt bij je klanten.

Voorbeelden van indirecte uren:

  • Het volgen van bijscholingen
  • Het beheren van je website
  • De administratie bijhouden
  • Afspraak met de boekhouder

Echter tellen niet alle indirecte uren mee voor het urencriterium. Sta jij bijvoorbeeld 24/7 paraat om de telefoon op te nemen voor je klanten, mag je deze uren niet meetellen. Het urencriterium is alleen gebaseerd op de daadwerkelijk gewerkte uren.

Versoepeling urencriterium 2020

In verband met de coronacrisis heeft de belastingdienst een aantal regelingen aangepast. één van die regelingen is een versoepeling van het urencriterium 2020.

Kom je door de coronacrisis tussen 1 maart 2020 en 1 oktober 2020 niet aan het urencriterium van circa 24 uur per week? Dan mag je er toch vanuit gaan dat je in die periode ten minste 24 uur per week hebt gewerkt, ook als dat in werkelijkheid niet het geval is.

Wanneer je recht hebt op een verlaagd urencriterium geldt dezelfde versoepeling voor circa 16 uur per week.

Deze versoepeling geldt ook als je een seizoensgebonden ondernemer bent. Is er normaal gesproken een piek qua werkzaamheden in de periode van 1 maart 2020 en 1 oktober 2020? Dan mag je er vanuit gaan dat je in deze periode net zoveel uur hebt gewerkt als in de piekperiode van 2019. Je moet hiervoor wel kunnen aantonen hoeveel uur je in 2019 hebt gewerkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *