Wanneer inschrijven KvK

Je hebt een bedrijfsplan geschreven of zit er over na te denken om een eigen bedrijf te starten. Maar wanneer moet je je inschrijven bij de KvK, oftewel Kamer van Koophandel. Lees hier alles wat jij moet weten voordat je je gaat inschrijven.

Inschrijven verplicht?

Alle ondernemingen en rechtspersonen moeten ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Volgens de wet heb je een onderneming als je zelfstandig goederen of diensten levert aan anderen, met de bedoeling winst te maken. Echter is het in de praktijk soms lastig te bepalen of er sprake is van een onderneming.

Wanneer inschrijven KvK

Of jij je moet inschrijven bij de KvK hangt ervan af of je als ondernemer gezien wordt. De Kamer van Koophandel en de belastingdienst hebben hier bepaalde richtlijnen voor. Een aantal van deze richtlijnen vind je hieronder:

  • Je levert goederen of diensten. Je verkoopt bijvoorbeeld goederen, of levert dienst als bijvoorbeeld loodgieter.
  • Je vraagt hier een vergoeding voor, je bied je werk niet vrijwillig aan.
  • Je bepaald zelf waar en wanneer je je werkzaamheden uitvoert, je hebt geen baas.
  • Je hebt meerdere opdrachtgevers/klanten.

Als je net begonnen bent of nog moet starten met je onderneming voldoe je waarschijnlijk niet aan alle bovenstaande richtlijnen. Het zijn tevens ook richtlijnen, als jij kan aantonen dat je in de toekomst wel aan deze richtlijnen kan voldoen kan je je onderneming inschrijven bij de KvK.

Voldoe jij ook in de toekomst niet aan alle richtlijnen van de KvK, dan hoef je je niet in te schrijven. Je kan dan als nog ZZP’er zijn. Meer lezen over ZZP en inschrijven bij de Kamer van Koophandel vind je hier.

De voordelen van het inschrijven bij de KvK

Voldoe jij aan de richtlijnen? Dan ben je je dus verplicht om in te schrijven bij de KvK. Wanneer jij je onderneming niet inschrijft kan dat gevolgen hebben. De Belastingdienst kan je aan het eind van het jaar verplichten om als nog de BTW af te dragen over de inkomsten uit je werkzaamheden.

Echter zijn er genoeg voordelen waarom jij je moet en wil inschrijven bij de KvK. Het straalt niet alleen professionaliteit uit, maar een KvK inschrijving heeft ook enkele ondernemersvoordelen zoals:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *