Wat is de MKB winstvrijstelling

Als ondernemer voor de belastingdienst heb je recht op de MKB winstvrijstelling. Een speciale aftrekpost voor ondernemers waardoor je over een deel van je winst geen belasting hoeft te betalen.

Wat is MKB winstvrijstelling?

Voor ondernemers zijn er verschillende aftrekposten, waaronder de mkb-winstvrijstelling. Deze winstvrijstelling is van toepassing op alle ondernemers die winst maken. Voor deze winstvrijstelling hoef je niet aan het urencriterium te voldoen.

Hoe werkt de MKB winstvrijstelling?

Nadat je bij de aangifte inkomstenbelasting je winst hebt vermindert met de ondernemersaftrek, mag je de mkb-winstvrijstelling toepassen. De belastingdienst heeft voor 2019  de vrijstelling vastgesteld op 14%. De mkb-winstvrijstelling is een standaard aftrekpost en hoef je niet aan te vragen bij de belastingdienst.

MKB winstvrijstelling bij verlies

De belastingdienst mag de vrijstelling ook toepassen op ondernemingen die verlies lijden. Normaal wordt de vrijstelling afgetrokken van de winst zodat het belastbare winst lager uitvalt. Bij een onderneming met verlies pakt dit nadelig uit en valt het belastbare winst hoger uit.

Winst berekening maken

Voorbeeld: Na het toepassen van de ondernemersaftrek, welke bestaat uit het zelfstandigenaftrek en startersaftrek houd je een winst over van € 30.000 euro. Daar mag je nog 14% mkb-winstvrijstelling van aftrekken ( €4.200 ). De uiteindelijke belastbare winst waar je belasting over moet betalen bedraagt nu € 25.800 euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *