Wat is factoring en ontdek de voordelen

Veel bedrijven komen in de financiële problemen doordat hun klanten de facturen niet betalen. Om het debiteurenrisico te beperken kan je een factoringmaatschappij inschakelen. Hiermee ontwijk je de betaaltermijnen van de klanten en zorg je voor een vloeide cashflow. Wat is factoring precies? Ontdek de voordelen.

Factoring betekenis

Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering. Factoring betekent dat jouw openstaande facturen voorgefinancierd worden door een factoringmaatschappij. Zij betalen gelijk jouw openstaande facturen (vaak minus factoringkosten) uit ongeacht de betaaltermijn van de klant. Vervolgens betaald de klant aan de factoringmaatschappij.

Traditionele VS american factoring

Bij traditionele factoring wordt je gehele debiteurenportefeuille uit handen genomen. Vaak betaal je een percentage van het gehele uitstaande debiteurenportefeuille. Traditionele factoring is niet flexibel. Dit betekent dat je vaak verplicht bent om alle facturen onder te brengen bij de factoring. Bij traditionele factoring is een minimale omzet vaak een vereiste.

In tegenstelling tot een traditionele factoring is een american factoring wel flexibel. Jij bepaald zelf welke klanten je wilt onderbrengen bij de factoring en welke niet. Goed betalende klanten hoef je hierdoor niet uit te besteden, dit bespaard kosten.

Echter heeft de factoring ook zeggenschap over welke factuur ze wel of niet willen aannemen. Ze kunnen de factuur onder andere afwijzen, omdat de debiteur niet kredietwaardig genoeg is. De kosten van american factoring zijn vaak een bepaald percentage van het factuurbedrag. Bij deze vorm van factoring is er geen minimale omzetvereiste. Er wordt vooral gekeken naar de kredietwaardigheid van jouw klanten.

De nadelen van factoring

Het is duidelijk dat factoring meerdere voordelen heeft. Toch zijn er ook een aantal nadelen aan een factoring. één van die nadelen zijn de kosten. De kosten verschillen per factoringmaatschappij. Dit kan een percentage van de gehele omzet zijn of van een factuurbedrag. Het inschakelen van een factoring kan ook slecht vallen bij je klanten. Goed betalende klanten kunnen zich aangevallen voelen, omdat ze de factoring verwarren met een incassobureau. Ook maakt dit de klantrelatie minder persoonlijk doordat er een derde partij tussen zit, wat vervelend kan overkomen.

En als laatste de privacy. Voordat een factoring met jou in zee gaat willen ze vaak veel van je bedrijf weten. Ze willen niet alleen weten hoe kredietwaardig jouw klanten zijn, maar ook hoe jouw bedrijf er financieel voorstaat. Het is hierom belangrijk om een betrouwbare partij te zoeken, die zorgvuldig met je gegevens omgaat.

Factoring kosten

Zo als eerder besproken zijn de factoring kosten vaak een percentage van het factuurbedrag. Maar wat kost factoring nou precies? Er spelen een aantal factoren welke het uiteindelijke percentage bepalen. Afhankelijk van onderstaande factoren liggen de kosten vaak tussen 3% en 6% van het factuurbedrag.

Factuurbedrag

Het factuurbedrag is één van de factoren die de uiteindelijke factoring kosten bepalen. Je kan je voorstellen dat 5% van €100.000 een heel ander bedrag is als 5% van €100. Over het algemeen betaal je een lager percentage bij een hoog factuurbedrag dan bij een lager factuurbedrag.

Kredietwaardigheid

Als tweede wordt vaak gekeken naar de kredietwaardigheid van je klant. Een klant met een matige kredietwaardigheid is niet altijd een reden voor afwijzing, wel kan dit er voor zorgen dat er hogere kosten berekend worden door het extra risico die de factoring loopt.

Betaaltermijn

Het maakt een verschil of de klant een betaaltermijn heeft van 14 dagen of 60 dagen. Bij een langere betaaltermijn wordt er vaak een hogere percentage berekend, de factoring moet immers ook langer wachten op het geld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *