Wat is omzetbelasting?

Omzetbelasting is de belasting over je omzet die wordt geheven bij de levering van een product of dienst. Omzetbelasting wordt door de belastingdienst zelf afgekort tot OB. Veel mensen zullen de belasting kennen als BTW, Belasting Toegevoegde Waarde.

Verschillende btw tarieven

Nederland kent verschillende btw tarieven. Niet ieder product of dienst heeft hetzelfde percentage aan omzetbelasting. Over het algemeen geld er een btw tarief van 21% over producten en diensten. Dit tarief wordt ook wel het hoog tarief genoemd.

Producten die onder de eerste levensbehoefte vallen hebben een btw tarief van 9%. Hieronder vallen onder andere voedingsmiddelen ( uitzondering van drank ), medicijnen en boeken. Dit tarief wordt ook wel het laag tarief genoemd.

Tevens geld er een btw tarief van 0%. Dit tarief geldt vaak voor goederen en diensten die naar het buitenland worden geëxporteerd.

In Nederland zijn er een aantal diensten en goederen die vrijgesteld zijn van omzetbelasting. Bijvoorbeeld de diensten van artsen, het onderwijs en postdiensten.

Omzetbelasting betalen

Wanneer jij als ondernemer verkoopt, moet je de verkoopprijs verhogen met een btw percentage. Uiteindelijk ontvang je een hoger bedrag dan je recht op hebt. Dit bedrag, of wel het btw percentage moet je periodiek afstaan aan de belastingdienst.

Ben jij als ondernemer koper van een product of dienst, dan heb je uiteindelijk te veel betaald. Het betaalde btw bedrag mag je terug vragen bij de belastingdienst in je aangifte omzetbelasting.

In tegenstelling tot ondernemers kunnen particulieren en ondernemingen die vrijgesteld zijn voor btw hun betaald omzetbelasting niet terug vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *