Wat is een winst- en verliesrekening? Alles wat jij moet weten

Een winst- en verliesrekening wordt ook wel een resultatenrekening genoemd. Naast de balans is de resultatenrekening onderdeel van de jaarrekening.

Wat is een winst- en verliesrekening?

De winst- en verliesrekening geeft een overzicht van de kosten en opbrengsten over een bepaalde periode. Hierbij worden alle verkopen (totale omzet) en alle kosten bij elkaar opgeteld. Aan het eind is te zien of er winst of er verlies is gemaakt in het desbetreffende jaar. Het daarom ook wel een resultatenrekening genoemd. Meestal maak je een resultatenrekening aan het eind van het jaar samen met de balans.

Verschil balans en winst- en verliesrekening

Een winst- en verliesrekening is dus niet hetzelfde als een balans. Op een resultatenrekening zet je alle inkomsten tegenover je uitgaven en bij een balans de bezittingen tegenover hoe ze gefinancierd zijn. De balans moet aan beide kanten in evenwicht zijn, terwijl het bij een resultatenrekening juist om het verschil gaat. De winst of verlies.

Winst- en verliesrekening belastingdienst

Je bent als eenmanszaak niet verplicht een winst- en verliesrekening te maken voor de belastingdienst. De Kamer van Koophandel stelt eenmanszaken namelijk niet verplicht een jaarrekening op te stellen. Wel ben je verplicht elk jaar de inkomstenbelasting aangifte in te vullen. Om deze aangifte goed in te vullen heb je een resultatenrekening en balans nodig.

Ook is een resultatenrekening belangrijk om een goed overzicht te krijgen van de financiële situatie van je onderneming, het opmaken van een balans is dan niet genoeg.

Soorten winst- en verliesrekeningen

Er zijn verschillende manieren om een winst- en verliesrekening te maken. De Kamer van Koophandel hanteert 2 soorten: het functionele en het categorale model. Hieronder worden beide modellen uitgelegd.

Het functionele model

Het functionele model is het meest bekende model voor een resultatenrekening. Een resultatenrekening die functioneel is ingedeeld geeft inzichten in de kosten en opbrengsten per activiteit.

Het categorale model

Bij een categorale model zijn de kosten verdeelt over bepaalde categorieën. Bijvoorbeeld de kostprijs van de omzet, de verkoopkosten en beheerskosten. Dit model is vooral geschikt voor een productiebedrijf.

  • Kostprijs van de omzet Hier vallen kosten onder die direct met de levering of prestatie te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan opslagkosten, transportkosten en materiaalverbruik.
  • Verkoopkosten Onder deze categorie valt bijvoorbeeld de marketingskosten.
  • Beheerskosten Hier vallen de kosten onder voor bijvoorbeeld het bijhouden van de voorraad.

Winst- en verliesrekening voorbeeld

Er zijn dus 2 modellen om een winst- en verliesrekening te maken. Hieronder vind je een simpel winst- en verliesrekeningvoorbeeld.

winst en verliesrekening voorbeeld

De 3 getallen geven het grootboeknummer weer waar de kosten op staan geboekt. Op het grootboekrekening 450 zijn het hele jaar door de administratiekosten gedebiteerd/gecrediteerd.

In de praktijk kan het maken van zo’n resultatenrekening wat lastiger zijn. Het kan vooral lastig worden als je te maken hebt met verspreiding van kosten over meerdere boekjaren. Ook wel afschrijvingen genoemd.

Afschrijvingen

Neem bovenstaand resultatenrekening als voorbeeld. Je koopt een laptop van €1000 exclusief btw. De laptop gaat 5 jaar mee  en heeft geen restwaarde. Omdat de laptop 5 jaar mee gaat moet je de kosten ook over 5 jaar verspreiden. Je mag dan de komende 5 jaar 200 euro afschrijven op de resultatenrekening.

winst- en verliesrekening zelf opstellen of uitbesteden

Je kunt de winst- en verliesrekening in Excel opstellen, echter ben ik hier geen voorstander van en is dit niet iets waar je met 10 minuten mee klaar bent. Voor een beginnend ondernemer kan een resultatenrekening opstellen ook een vrij ingewikkeld proces zijn. Veel startende ondernemers laten daarom een winst- en verliesrekening opstellen door een professional.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *